Definitionen på barnkläder

För att få kalla klädesplaggen för barnkläder måste storleken vara maximalt 170 cl. Cl står för centilong. Centilong baseras på längd i cm. Oftast skiljer sig barnkläder enbart på storlekar men de är också designade för att vara rymligare och tillåta mer rörelser eftersom barn är väldigt aktiva.

Ett typiskt plagg som många tänker på när de tänker på barnkläder är overallen. En overall definierar verkligen smidigheten och rörligheten som barnkläder står för. En overall är lätt att sätta på och fungerar väldigt bra i miljöerna som barn rör sig i.

Klassiska barnkläder

Mer klassiska barnkläder är till exempel sjömanskostymer. Sjömanskostymer var extra populärt på slutet av 80-talet. Idag är barnkläder ett ganska omtalat ämne då dagens samhälle siktar mot ett så kallat unisex samhälle där man inte ska skilja på killar och tjejer. Många tycker att killar och tjejer ska bära exakt likadana barnkläder och att man inte ska köpa massa rosa och babyblå barnkläder till flickor. Medan många fortfarande tycker att det är helt okej att skilja på de olika könen.

vad-ar-barnklader-egentligen

Barnkläder för flickor

Ett annat hett debattämne är att det har tillkommit alltmer utmanande barnkläder för flickor. En stor klädkedja i Sverige fick utstå mycket kritik då de sålde tighta kjolar, leopardmönstrat med svart spets, urringade toppar med mera. Går man in i dessa butiker är det lättare att hitta barnkläder som är utmanande än praktiska. Dessa barnkläder är mest gjorda för barn i åldrarna runt tio år. Men ska verkligen ett barn som är tio år använda sig av ”sexiga” kläder? Ett barn i tio års ålder borde till exempel ha barnkläder från Molo som är praktiska och fungerar bra att leka i.

Barn skall få vara barn

Det är inte meningen att ett barn som är tio år ska gå runt och se ”sexig” ut utan ett barn som är tio år ska få vara ett barn. Ett annat problem är att klädbutikerna säljer barnkläder på olika sätt till killar och tjejer. Oftast är killarnas barnkläder större och mer rörelsefria än vad kvinnornas barnkläder är.

Ett svar från ett kassabiträde väckte enormt stora känslor när en mamma frågade varför det var på det sättet. Kassabiträdet menade att pojkar rör sig mer än vad tjejer gör som hellre sitter ner och gör lugna aktiviteter.

Det går inte att lagstifta mot denna typ av försäljning av barnkläder då det är upp till butikerna att bestämma vad de vill sälja.

Vad är barnkläder egentligen?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *